Stalen Rijtuigen

van de Nederlandse Spoorwegen (tot 1960).


Last edited September 25, 2015 door Gerard van de WeerdHet plan K-rijtuig (de AB 7377 als 5084 38-37 083-6) en het plan E-rijtuig (de BKD 6907, hier genummerd 5084 87-37 207-2) staan hier naast elkaar opgesteld.
Roosendaal, mei 1986. (foto Gerard van de Weerd)
Gedachtengang

Dit deel handelt over de stalen rijtuigen van de Nederlandse Spoorwegen. De beschrijvingen beginnen met een stuk historie, hoe werden de stalen rijtuigen gebruikt bij de NS, welke treinsamenstelling werd er gehanteerd, welke kleuren werden er in het verleden toegepast. Daarna volgen er beschrijvingen over treinsamenstellingen.
Ik ga niet diep in op de historie en al de feiten van deze rijtuigen, daarvoor zijn er veel betere sites op internet te vinden. Hiernaar wordt eventueel verwezen.
Deze site is meer opgezet om de modelspoorder een goede basis te geven voor treinsamenstellingen op de modelbaan. Te vaak zie ik op modulebanen rijtuigcombinaties rondrijden, die de spoorweghistorie zwaar geweld aan doen. Nu is ieder hierin natuurlijk vrij om zijn hobby op eigen wijze uit te beelden, maar toch hoop ik met deze site een bijdrage te kunnen leveren aan historisch verantwoorde rijtuigsamenstellingen.

In de loop van de tijd zullen hier nog uitbreidingen bij komen.


Spoorslag 70 met alle gele rijtuigen valt buiten het bestek van deze websiteVerwijzingen


Ovale venster rijtuigen in model.

Coupérijtuigen in model.

D-trein rijtuigen in model.

Stalen Bolkoprijtuigen in model.

Stalen rijtuigen plan D in model.

Stalen rijtuigen plan E in model.

Stalen rijtuigen plan K in model.

Stalen rijtuigen plan N in model.

Stalen rijtuigen plan W in model.

Stalen bagagewagens in model.

Afkorting en betekenis van rijtuigaanduidingen


Intro  <->  Armsein  <->  Rangeersein  <->  Licht ‘46  <->  Staat  <->  Mat ‘24  <->  Stroomlijn  <->  Staal  <->  Goederen  <->  Webwinkel  <->  Links
Copyright 2024 door Gerard van de Weerd